Om comfortabel te wakeboarden is het belangrijk dat je bindingen goed gemonteerd zijn en aangepast zijn aan je niveau. De stand van de wakeboard bindingen is dus erg belangrijk.

Hoe een wakeboarder op zijn wakeboard staat wordt houding genoemd. Naargelang het niveau zijn er verschillende houdingen in het wakeboarden, zo heb je een houding voor de beginner, intermediate, gevorderde en pro.

1: standbeen bepalen
Je moet eerst bepalen met welke voet je het beste vooraan op je wakeboard moet gaan staan. Dit kun je uitzoeken door met beide voeten naast elkaar te gaan staan. Vraag iemand om je van achter onverwachts een duw te geven, zodat je je evenwicht verliest. De voet die dan naar voren gaat om je evenwicht te herstellen is meestal ook de voet die vooraan moet komen te staan.

2: breedte bepalen
De breedte dat je bindingen uit elkaar moeten staan kan bepaald worden door in de lucht te springen. De afstand dat je voeten van elkaar neerkomen na je sprong is de aanbevolen afstand van je bindingen. Dit is meestal een schouderbreedte.

3: houding bepalen
Wakeboards en de ‘binding plates’ (dit is de plaat waar de schoen op staat) hebben verschillende voorgeboorde gaten, waardoor de positie en de hoek waarin de binding wordt gezet aangepast kunnen worden. Deze hoek wordt aangeduid in graden. De positie is afhankelijk van je niveau. Bij onderstaande instructies ga ik uit dat je linksvoor staat. Sta je rechtsvoor, dan moet je ze even “spiegelen”.

Let wel: dit zijn suggesties en het is geen wet van meten en persen. Bepaal voor jezelf wat je prettig vindt en gebruik het onderstaande als uitgangspunt.

Beginner – Recreatie houding

Wakeboard binding stand beginners - wakeboard stance beginner - Waterski NederlandDeze houding is goed voor het leren van de waterstart, voorwaarts riden, draaien, carving en basis sprongen. De achterste binding moet redelijk ver achteraan op het board staan, zodat het meeste gewicht van de wakeboarder op de achterste vin duwt. Dit maakt het board gemakkelijker te controleren en te besturen.

Plaats de voorste binding richting de voorkant van het board onder ongeveer 15 á 27 graden (2 á 3 gaten van het center van de binding plate). Plaats de achterste binding op 0 graden, op de achterste positie van het board.

Recreatie – Gevorderde houding

Wakeboard binding stand gevorderden - wakeboard stance intermediate - Waterski NederlandAls je beter bent geworden, dan kun je beginnen je bindingen een beetje naar voren verschuiven. Tricks hebben de neiging om makkelijker te gaan met de bindingen meer naar het center van het board. Een gecentreerde houding helpt bij spins, achterwaards rijden (fakie), oppervlakte tricks en nog veel meer. Je doel is om geleidelijk de hoek van de voorste voet te verkleinen.

Plaats de voorste binding op ongeveer 18 graden, ongeveer 4 á 5 gaten terug. Plaats de achterste binding op 0 tot 9 graden, één gat van de achterkant.

Gevorderde – Pro houding

Wakeboard binding stand pro - wakeboard stance pro - Waterski NederlandWanneer je op het punt bent gekomen dat je zowel voorwaarts als achterwaards comfortabel kan wakeboarden is het tijd om een meer neutrale houding te proberen. Deze houding heeft de meeste overeenkomst met je houding wanneer je op land staat, met je voeten lichtjes onder een hoek naar buiten, ongeveer zoals een eend staat. Deze houding geeft je de mogelijkheid om het zelfde uit te voeren in beide richtingen.

Plaats de voorste binding op 9 graden, ongeveer 4 gaten van de voorkant. Plaats de achterste binding op 9 graden, ongeveer 3 gaten van de achterkant.


Bron: TSVG. Actiefoto: Karin Nijveen