Back to Top

Waterskiën en wakeboarden achter je eigen boot

Wil je gaan waterskiën en wakeboarden achter je eigen boot of waterscooter? Dat kan niet zomaar, daar zijn aardig wat regels aan verbonden. Lees er hier meer over.

Snelvaargebieden

Kaart Nederland snelvaargebieden - Waterskiën en wakeboarden achter je eigen bootAls je met een boot of waterscooter overal wilt gaan varen, dan mag dat tot maximaal 20 km/uur. Om te kunnen waterskiën of wakeboarden achter je eigen boot, zul je sneller dan 20 km/uur moeten gaan varen en dat mag alleen in zogenaamde snelvaargebieden.

Een kaart van alle snelvaargebieden kun je vinden door hier te klikken, of door op het kaartje rechts te klikken.

Regels voor het snelvaren

Spelregels in Nederland voor het snelvaren, om te kunnen waterskiën, of wakeboarden achter een bootEr zijn nogal wat regels aan het snelvaren verbonden en van iedereen die snel vaart wordt verwacht dat diegene de regels kent. Zo moet je ouder zijn dan 18, moet je een vaarbewijs hebben en moet je motorboot of waterscooter een registratienummer (Y-nummer) hebben.

Dit zijn echter maar een paar van de regels die gelden. Voor een compleet overzicht kun je hier klikken, of op de afbeelding links klikken.

Specifieke regels voor waterskiën en wakeboarden

Controleer altijd van tevoren dat het waterskiën of wakeboarden ook daadwerkelijk is toegestaan! In het kaartje van de snelvaargebieden staat dit specifiek aangegeven. Soms mag je wel snelvaren, maar niet waterskiën of wakeboarden en dat kan je een flinke boete opleveren.

Zorg er altijd voor dat je een extra persoon aan boord hebt die uitkijk is. De schipper kijkt immers veel naar de wakeboardende of waterskiënde persoon achter de boot en heeft niet de volle focus om wat er verder op het water gebeurt. De uitkijk moet letten op het overige bootverkeer, of je niet voorbij het snelvaargebied gaat, enz.

Flinke boetes

Zoals gezegd, overtreding van de regels kan je flink duur komen te staan. Bedragen als € 240,- zijn geen uitzondering Bekeuring of boetes tijdens waterskiën of wakeboarden in Nederlanden als je meerdere regels overtreedt wordt het een hele dure wakeboardsesh. Voor meer informatie hierover vind je op de site van Vaarbewijzen.nl.

 

aanbevolen:
WakeboardOnline, dé wakeboard specialist met het grootste aanbod.